Na bogoslužju za 4. nedjelju nakon Svetog Trojstva, 23.6.2024. god. u evangeličkoj crkvi u Osijeku sukladno običajima, propisima i Agendi Evangeličke crkve u Hrvatskoj instaliran je župnik Crkvene općine Osijek dr. Samir Vrabec.

Instalaciju je vodio mag. Branko Berić, biskup Evangeličke crkve u Hrvatskoj uz asistenciju mag. Dušana Sajaka, župnika crkvene općine Ilok.

U svom nagovoru župnik Vrabec je između ostalog naglasio: “Župnik ne može čarobno probuditi život crkvene općine sam po sebi. Ovo je moguće samo kada cijela crkvena općina zajednički radi na tome. Župnici su pomilovani grešnici, kao i svi, sva krštena djeca Božja. Dakle, ne očekujte savršenstvo od svoga župnika, kao što župnik ne treba očekivati da crkvena općina bude savršena. Milost Božja i oproštenje Isusa Krista sve nas podržava.

Želim predvoditi služenjem…Kao što nam govori naš Gospodin u Evanđelju po Marku 10, 44-45: I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.”

Pozdravni govor je održao gosp. Darko Apel, predsjednik Sinode i predsjednik crkvene općine Osijek.

Zanimljiva povijesna crtica je da je novoinstalirani župnik Vrabec prvi rođeni Osječanin koji će upravljati Crkvenom općinom Osijek od njezina osnivanja 1870. godine (nakon što je Protestantskim patentom Franje Josipa I 1859. god. dozvoljeno osnivanje evangeličkih crkvenih općina na području Kraljevina Hrvatske i Slavonije).