U subotu, 16. ožujka u župnom dvoru Crkvene općine Osijek je održan sastanak Svećeničkog kolegija naše crkve.

Svećenički kolegij, između ostalih ovlasti i zadaća, u okviru svog djelokruga donosi savjete i preporuke drugim crkvenim tijelima. U tom smislu Svećenički kolegij je raspravljao o pojedinim pitanjima i problemima koji će se naći na dnevnom redu sjednica Sinodalnog vijeća i Sinode koje bi se trebale održati tijekom mjeseca travnja.

Također,  načelno se raspravljalo o aktualnim pitanjima odnosa laika i svećenstva u svakodnevnom životu i djelovanju crkvenih općina. Zaključeno je kako će se radi poboljšanja razumijevanja i prakse u pogledu ovog uvijek dinamičnog odnosa u pitanjima upravljanja crkvenim općinama organizirati okupljanje svih župnika i predsjednika crkvenih općina u vidu predavanja, savjetovanja, radionica i druženja.

Nakon toga, predsjedništva crkvenih općina – župnik i predsjednik crkvene općine – organizirat će u svojim crkvenim općinama sličan vid okupljanja s članovima prezbiterija crkvene općine.

U pogledu međunarodnih odnosa i suradnje razgovaralo se o sudjelovanju delegata naše crkve na predstojećoj Pripremnoj skupštini u svibnju u Budimpešti i Generalnoj skupštini u kolovozu u Sibiu – Zajedništva protestantskih crkvi u Europi (Gemeinschaft Evangelischer Kirchen in Europa – GEKE).

U sklopu priprema za predstojeći Biblijski kamp u Crikvenici u svibnju raspravljalo se o prijedlozima o glavnoj temi koja bi objedinila izlaganja koja će održati gosti – predavači.

Svećenički kolegij je zaključio kako preporučuje Sinodalnom vijeću i Sinodi nastavak suradnje s finskom misijskom organizacijom Sansa – Medialähetys Sanansaattajat s  kojom naša crkva gaji dugogodišnje odnose. U tom smislu Sinodalno vijeće će podrobnije razmotriti sadržaj predloženih dokumenata u sklopu Sporazuma o suradnji i preporučiti donošenje konačne odluke Sinodi.

Sljedeći sastanak Svećeničkog kolegija ECRH održat će se u rujnu 2024. u Crkvenoj općini Ilok.