Novi svećenik Evangeličke crkve u Hrvatskoj dr. Samir Vrabec je ordiniran u Osijeku 12. studenog 2023., na svečanom bogoslužju u Crkvenoj općini Osijek. Ordinaciju je vodio Leon Novak, biskup Evangeličke crkve a. v. u Sloveniji, uz Branka Berića, biskupa Evangeličke crkve u Hrvatskoj i Jaroslava Javornika, biskupa Slovačke evangeličke a. v. crkve u Srbiji.

Upitate li me jesam li znao i kada sam odlučio postati svećenik, odgovorio bih da to sigurno nisam znao i nisam odlučio u jednom trenutku. U Evanđelju po Ivanu Isus kaže: Niste vi izabrali mene, nego sam ja vas izabrao“, kazao je dr. sc. Samir Vrabec, novi svećenik Evangeličke crkve u Hrvatskoj ordiniran u Osijeku 12. studenog 2023., na svečanom bogoslužju u Crkvenoj općini Osijek. Ordinaciju je vodio Leon Novak, biskup Evangeličke crkve a. v. u Sloveniji, uz Branka Berića, biskupa Evangeličke crkve u Hrvatskoj i Jaroslava Javornika, biskupa Slovačke evangeličke a. v. crkve u Srbiji.

Slavlje je imalo svojevrsni ekumenski i međunarodni sjaj jer su mu pribivali i: Péter Szenn, biskup Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj, vlč. dr. sc. Davor Vuković, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, predstojnik Instituta za novu evangelizaciju sv. Ivan Pavao II. u Osijeku i izaslanik đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. dr. sc. Đure Hranića, Johanna Rantalankila, misijska tajnica i Carita Lehhto, predsjednica crkvenog vijeća Evangeličke luteranske crkvene općine Hyvinkää u Finskoj, Matti Korpiaho, misijska finska organizacija Sansa Medialähetys Sanansaattajat, Mijo Blažić i Darko Apel, predsjednik i dopredsjednik Sinode Evangeličke crkve u Hrvatskoj, župnici, svećenici, đakoni i vjernici crkvenih općina Evangeličke crkve u Hrvatskoj, te osječki rimokatolički vjernici-ekumenisti.

U bogoslužju su molitveno i biblijskim čitanjem sudjelovali liturzi: Predrag Gazibara, Svetlana Vojnić Feldy, Dušan Saják, Božena Sajáková, Katica Tajz, Elina Braz de Almeida, dok je propovijedao Branko Berić. 

„Nema veće sreće i dara za svaku crkvu od onoga kad joj se povećava broj svećenika, Božjih slugu i pastira. Oni su, ne samo dio velikog bogatstva Crkve, nego i Božji dar svima nama koji imamo pred sobom zadaću koju je pred nas Bog postavio kako bismo širili njegovu riječ i propovijedali i živjeli evanđelje“, rekao je propovjednik Berić podsjetivši na značenje svećeničke službe te kako Božji sluga i pastir djeluje: „ne živi za vlastitu dobrobit već za Božju riječ, Evanđelje, za Crkvu, vjernike i za sve ono što Bog traži od nas“; „svojim životom i djelovanjem nije pozvan služiti samo članovima svoje zajednice, nego cijelomu društvu te svojim ponašanjem, djelovanjem i ljubavlju prema Bogu i bližnjima biva prepoznatljiv svima kao nasljednik Kristove službe prema svakom onom koga mu Bog u svakidašnjici šalje u susret“; „svećenik svojim radom djeluje na razvoju ekumenizma kroz susrete s ostalim konfesijama kako bi se jednoga dana ostvarila velika zadaća pred svima nama, a to je jedinstvo svih kršćana“.

Pred trima evangeličkim biskupima (Novak, Berić i Javornik) uslijedio je obred ordinacije, određen Agendom Evangeličke crkve u Hrvatskoj sastavljen od: uvoda i čitanja iz Svetog Pisma, pitanja ordinatora biskupa Novaka i odgovora ordinanda Vrabeca, vjeroispovijedi, polaganja svećeničke prisege, ordinacije (nad klečećim ordinandom biskupi su položili ruku iznad njegove glave i zajedno molili Gospodinovu molitvu), biskupskog pozdrava i simboličnog polaganja ruku.

Ordinand Samir Vrabec održao je  nagovor (zahvala i molitva) te rekao i ovo: „Po završetku gimnazije u meni je postojala namjera studirati evangeličku teologiju i filozofiju u Zagrebu. Pisao sam o tome tadašnjem biskupu. Odgovor tada kada sam imao 18 godina nije stigao. Tada za to nije bilo pravo vrijeme. A pravo vrijeme je samo Gospodinovo vrijeme. Završio sam studij prava i postigao stanovit akademski status. I tada su se vrata u tom polju mog života zatvorila… Dobio sam podršku biskupa Berića da započnem studij teologije u mojoj 40 godini života. Zahvalan sam na tome. Za  studij me pratila materijalna i duhovna podrška naše evangeličke braće i sestara iz finske misijske organizacije Sansa i bratske crkvene općine Hyvinkaa… Propovijedanje, poučavanje i život trebaju se graditi na temelju Evanđelja, a ne na kratkotrajnim i prolaznim političkim ideologijama, osobito pomodnim filozofijama i privremenim stilovima života. Ne da bih nijekao i odricao značaj znanosti, no svoj mir našao sam u Riječi Božjoj. Upravo onako kako završavamo propovijed u Evangeličkoj crkvi: ‘A mir Božji koji nadilazi svaki razum neka sačuva srca naša i naše misli u Kristu Isusu.’ Misao o tome da ću postati svećenik nije bila stvar trenutka, već put kroz moje dvojbe, kušnje, traženja i nade kojim me je vodio naš Gospodin do današnjeg dana. Na tom putu, uz mene i sa mnom, je uvijek bila moja obitelj. Molim Svemogućega Boga da meni, mojoj obitelji, ovoj crkvenoj općini i svima koji joj pripadaju ili su s njom na bilo koji način povezani, i cijeloj svojoj Crkvi dade živu vjeru po njegovoj milosti kako bi se u dolazećim vremenima u ovomu kutku zemlje i nadalje navješćivalo: Samo Bogu slava!

Slavlje je praćeno pjevanjem naroda, čestitarskim govorima uz darivanje te je zaključeno velikom zahvalnom molitvom i Aronovim blagoslovom.

Završne duhovne pjesme kao dar slavljeniku otpjevala su djeca evangeličke Crkvene općine Ilok uz klavijaturnu pratnju Božene Sajak, dok su liturgijsko pjevanje na bogoslužju orguljski pratili: kantorica Gohar Karapetyan, Andreas Lang i Norbert Gedike. Zajedništvo je nastavljeno uz slavljeničku trpezu i čestitanje. 

Tekst: Nevenka Špoljarić

Fotografije: Alen Večanin