Ove godine diljem Europe se obilježava 50. obljetnica Leuenberškog sporazuma kojim je uspostavljeno zajedništvo oltara i propovjedaonice između evangeličkih crkvi augsburške i helvetske vjeroispovjedi.

Leuenberški sporazum (Leuenberg Concord) je ekumenski dokument kojega su 1973. godine usvojile glavne europske luteranske, reformirane i unijatske crkve, kao i predreformacijske crkve Valdežana i Češke braće u konferencijskom centru Leuenberg (blizu Basela, Švicarska).

Crkve potpisnice ovog sporazuma priznaju crkveno zajedništvo shvaćeno kao zajedništvo propovjedaonice (Riječi Božje) i oltara (Večere Gospodnje) kao i zajedništvo u svjedočenju i služenju.

Broj crkava potpisnica je rastao tijekom godina. Trenutno je 105 crkvi potpisnica Leuenberškog sporazuma, među kojima je i Evangelička crkva u Republici Hrvatskoj.

Uključene crkve su izvorno bile ujedinjene u organizaciju pod nazivom Leuenberško crkveno zajedništvo (Leuenberg Church Fellowship – LCF). Godine 2003. ovo je preimenovano u Zajednicu protestantskih crkava u Europi (Community of Protestant Churches in Europe – CPCE), a od 2020. godine u Zajedništvo protestantskih crkava u Europi (Gemeinschaft Evangelischer Kirchen in Europa – GEKE / Communion of Protestant Churches in Europe – CPCE).

Kako bi obilježili ovu značajnu obljetnicu Evangelička crkva u Republici Hrvatskoj i Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj organiziraju zajedničko bogoslužje u kojem bi sudjelovali svi svećenici i predstavnici vjernika iz crkvenih općina obje crkve.

Na bogoslužju će propovijed držati gosp. Péter Szenn, biskup Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj, a slavlje Večere Gospodnje predvodit će gosp. Branko Berić, biskup Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj.            

Bogoslužju će nazočiti i službeni predstavnici Zajedništva protestantskih crkava u Europi.

Nakon bogoslužja naše zajedničko obilježavanje 50. obljetnice Leuenberškog sporazuma nastavit ćemo na domjenku u prostorijama Crkvene općine Osijek.

Poziv na zajedničko bogoslužje