Središnje bogoslužje kojim Evangelička crkva u Hrvatskoj obilježava Dan Reformacije je održano u Crkvenoj općini Osijek u nedjelju, 30. listopada 2022. u 10 sati.

U ovoj godini obilježavamo 505 godina Reformacije.

U pozdravnoj riječi Samir Vrabec, đakon Crkvene općine Osijek je istaknuo da je značaj Reformacije u tome što su načela Reformacije i danas velike teme i načela naše vlastite vjere, a da je raskol koji se dogodio u Zapadnoj crkvi još uvijek s nama: “No, naše podijeljene konfesije su u stalnom dijalogu i ekumenske aktivnosti nas neprestano približavaju. Danas možemo obilježavati Dan reformacije s osjećajem kretanja prema zajedništvu. Dan Reformacije danas može predstavljati iscjeljenje starih rana jer svi zajedno radimo na izgradnji i jačanju Kristove crkve i nastojimo voljeti i ljubimo jedni druge kao što je Krist ljubio nas.

Svojom nazočnošću bogoslužje su uzveličali predstavnici kršćanskih crkvi, javnih vlasti i institucija: preuzvišeni gospodin Peter Szenn, biskup Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj; preuzvišeni gospodin Ivan Ćurić, pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije; prečasni jerej Vukašin Cvjetojević u ime preosvećenog gospodina Heruvima, episkopa Eparhije osječko-poljske i baranjske; Tihomir Florijančić, gradski vijećnik – izaslanik gradonačelnika Grada Osijeka; prof. dr. Lidija Matošević, voditeljica Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik Sveučilišta u Zagrebu; Darko Apel, tajnik Njemačke zajednice – Zemaljske udruge podunavskih Švaba Osijek, Brigita Hengl, voditeljica Ogranka Osijek Svjetskog molitvenog dana i Pekka Tyni, autor knjige “Dar s neba” iz bratske Crkvene općine Hyvinkää, Finska.

Bogoslužje su predvodili Predrag Gazibara, župnik Crkvene općine Veliki Zdenci i Svetlana Vojnić Feldi, župnica Crkvene općine Soljani. Biskup Branko Berić je iz zdravstvenih razloga bio spriječen nazočiti i predvoditi bogoslužje.

U liturgiji su sudjelovali Melanie Ivančević, đakonica Crkvene općine Rijeka, Dušan Sajak, župnik crkvene općine Ilok i Seija Uimonen, svećenica u miru.

Božju Riječ zapisanu u Ezekiel 34, 11-16; Galaćanima 5, 1-6 i Ivan 8, 31-36 su čitali Katica Tajz, župnica crkvene općine Slatina, Matti Korpiaho, svećenik u miru i Davorka Horvat, župnica crkvene općine Legrad.

Propovijed je održala Svetlana Vojnić Feldi, župnica Crkvene općine Soljani na tekst Poslanice Efežanima 4, 4-6 u kojoj je između ostaloga pozvala: “Stvorimo jedinstvo u našim obiteljima kao uzorni, strpljivi i puni ljubavi roditelji, majke i očevi. Dokažimo se kao poslušna djeca i uslužna braća i sestre. Težimo jedinstvu u našim susjedstvima kao pažljivi susjedi. Razvijajmo i pokažimo duh zajedništva na radnom mjestu kao ustrajni djelatnici, a u crkvi kao uzorni vjernici, stariji i mlađi u vjeri. Živimo kako dolikuje zvanju na koje smo pozvani. I sve to činimo, kako kaže Pavao, u svoj poniznosti, nježnosti i strpljivosti činimo ne kao ljudima, nego kao Gospodinu.” Propovijed je završila riječima: “Naša služba i danas nakon 505 godina je da molimo za dar jedinstva i težimo za njim ne samo riječima, nego i promjenom perspektive, kako bismo počeli prihvaćati one koje nam Bog daje na našem životnom putu kao darove. Amen.

Predrag Gazibara, župnik Crkvene općine Veliki Zdenci je održao prigodno slovo o Dr. Martinu Lutheru s prikazom o njegovu životu i djelu kazavši između ostalog: “Luther je zaista bio skroman čovjek koji se volio družiti sa svojim studentima i popiti čašu piva i bio je vrlo učen profesor teologije, vrsnog znanja filozofije i Biblije…s Biblijom u ruci Luther je ne samo začetnik Reformacije nego i svjedok Evanđelja. Da, milošću ste spašeni po vjeri. To ne dolazi od vas, to je dar Božji. Ovo su riječi apostola Pavla iz Poslanice Efežanima koje i danas odzvanjaju u ovoj našoj predivnoj Evangeličkoj crkvi u Osijeku, u našim životima kada više no ikada, kao Luther, tražimo milostivog Boga.

Na orguljama su svirali Gohar Karapetyan, kantorica Crkvene općine Osijek i Andreas Lang.

Bogoslužje je izravno prenosila Hrvatska radiotelevizija.

Nakon bogoslužja je u prostorijama Crkvene općine Osijek održan domjenak za sve okupljene.

Kao i svake godine okupljanjem na zajedničkom bogoslužju povodom Dana Reformacije na kojemu je sudjelovalo sve naše svećenstvo i crkveni suradnici, te predstavnici iz svih naših crkvenih općina još jednom smo iznova svjedočili i potvrdili naše crkveno zajedništvo.