Luteranski svjetski savez (LSS) organizirao je konzultacije za vođe iz 13 evangeličkih crkava centralno – istočne Europe. Konzultacije su bile u Bratislavi (Slovačka) od 19. do 21. listopada. Evangeličku crkvu u Republici Hrvatskoj predstavljala je svećenica Svetlana Vojnić Feldi.

Susret je počeo bogoslužjem s Večerom Gospodnjom u Maloj evangeličkoj crkvi, koje su predvodili generalni biskup Evangeličke crkve u Slovačkoj Ivan Eljko i lokalna župnica Ana Polcko. Nakon toga okupljeni su se preselili u salu Crown Plaza hotela gdje im je predstavljena lokalna Evangelička crkva i ukratko predočen plan programa konzultacija.

Drugi dan susreta počeo je pobožnošću u crkvi. Božju riječ je tumačio i molio potpredsjednik LSS-a za navedeni dio Europe, nadbiskup iz Estonije Urmas Viilma. Nakon toga uslijedilo je pet sjednica. Na prvoj sjednici govorio je Predsjednik LSS-a, nadbiskup iz Nigerije Panti Filibus Musa. Tema je bila: „Prevladati zlo dobrim – zadaća crkve u izgradnji mira i obnove“. Tu je također govorila i generalna tajnica LSS-a svećenica Anne Burghardt. Njena tema je bila: „Kako LSS sudjeluje u holističkoj misiji?“ Na drugoj sjednici bio je rad po grupama i diskusija o predavanjima koja su poslušana te prezentacija zaključaka. Tu je govorio i profesor teologije iz Poljske Jerzy Sojka o budućoj temi generalne skupštine LSS-a koja će se sljedeće godine održati u Poljskoj. Treću sjednicu vodio je nadbiskup Urmas Viilma, potpredsjednik LSS-a za ovaj dio Europe. Tu se govorilo o članstvu u LSS-u, nominacijama za vijeće LSS-a, kandidatima, proceduri i sličnom. Četvrta sjednica bila je o suživotu u ljubavi – dakle o Diakoniji te o suvremenim izazovima i promjenama i kako diakonija može na njih odgovoriti. Govorili su predstavnici udruge Interdiak – Tony Andy i Janka Adameova.

Treći dan susreta počeo je pobožnošću u crkvi. Božju riječ je tumačila i molila svećenica Svetlana Vojnić Feldi iz Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj. Nakon toga održane su dvije sjednice koje je vodio tajnik LSS-a za Europu svećenik Ireneusz Lukas. Prva sjednica bila je panel rasprava o smjeru u kojem se kreće LSS. Tu su sudjelovali predstavnici crkva iz Latvije, Češke, Mađarske, Slovenije, Rumunjske i Srbije. Druga sjednica ticala se informacija i planova vezanih za generalnu skupštinu koja će se održati sljedeće godine.  

Više o susretu možete pročitati na www.lutheranworld.org

Evangeličke crkve koje se nalaze u centralno – istočnom dijelu Europe su: Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litvanija, Poljska, Rumunjska, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Ukrajina i Hrvatska.