U subotu, 25. lipnja 2022. okupili smo se na Danu Evangeličke crkve u Hrvatskoj u Crkvenoj općini Zagreb u Gundulićevoj ulici.

Datum održavanja Dana Crkve je izabran zbog njegova simboličnog značenja – 492 godine od predstavljanja Augsburške vjeroispovjedi.

Dan Crkve je prigoda za okupljanje svih svećenika i svećenica, đakona i đakonica, crkvenih službenika, i delegacija vjernika iz svih crkvenih općina u Hrvatskoj kako bismo kroz druženje i razgovor i pjevanje crkvenih himni, te slušajući Riječ Božju i okupivši se oko Večere Gospodnje svjedočili naše zajedništvo.

Ovogodišnji domaćin je bila Crkvena općina Zagreb.

Budući je uslijed potresa u Zagrebu 2020. godine zgrada crkvene općine i biskupije oštećena te nije sigurna za korištenje, program se održavao u crkvi Krista Kralja (koja je također oštećena) i dvorištu.

No, ove izvanjske rane na zgradama crkve nisu mogle spriječiti radost i zadovoljstvo vjernika zbog iscjeljenja rana na tijelu Crkve kao zajednice vjernih koje su nažalost donedavno dijelile evangeličke vjernike u Hrvatskoj.

Ove rane su ‘iscjeljene’ na Sinodi u Slavonskom Brodu u svibnju kada su predstavnici Evangeličke crkvene općine Zagreb izrazili volju i spremnost za pomirbom i nastavkom djelovanja u zajedništvu i u sastavu Evangeličke crkve u Hrvatskoj, a Sinoda ih prihvatila u svoj sastav.

Pozdravne riječi su održali gosp. Gordan Plešnik, potpredsjednik Crkvene općine Zagreb i biskup mag. Branko Berić, nakon čega su slijedili pozdravi i kratka prigodna obraćanja pastora, pastorica, đakona, đakonica i predstavnika crkvenih općina.

Biskup Berić je održao teološko predavanje pod nazivom ‘O Crkvi’.

Sve je popraćeno zajedničkim pjevanjem naših pjesama iz Pjesmarice Božjega naroda (‘Zelena pjesmarica’) uz pratnju orgulja i violine. Jasni Šumak Picek, prof. art. na orguljama i Evi Picek, prof. art. na violini možemo zahvaliti i predivne glazbene trenutke uz njihovu izvedbu Bachovih djela.

Nakon što smo se podružili i okrijepili u crkvenom dvorištu uputili smo se na bogoslužje.

Bogoslužje s Večerom Gospodnjom su uz biskupa Berića služile svećenice PhD Svetlana Vojnić Feldy i Saša Kugler. Biskup Berić je održao propovijed čiji temelj je bio tekst iz Poslanice Efežanima 4, 1-6.