Evangelička Crkva u Republici Hrvatskoj, zastupljena župnicom Svetlanom Vojnić Feldi, nazočila je na čak dvije proslave koje je obilježila Slovačka Evangelička a. v. Crkva u Republici Srbiji.

Prva proslava je bila dana 21. lipnja kada je posvećena obnovljena zgrada biskupskog ureda u Novom Sadu. Zdanje koje je sagrađeno 1965. godine, generalno je obnovljeno sredstvima dobivenim od vlade. Bogoslužje na kojemu je propovijedao generalni biskup Evangeličke crkve iz Slovačke, Ivan Eljko, održano je u velikoj Sali uz brojne zvanice iz susjednih i partnerskih evangeličkih crkava i lokalnih crkvenih općina.

Druga proslava uslijedila je odmah sutradan, dakle 22. lipnja. Tada je, premda s godinu dana zakašnjenja zbog pandemije, proslavljena stota obljetnica samostalnosti crkve. Naime, u bivšoj monarhiji, kao i u kraljevini, postojala je jedna Evangelička crkva, od koje su se vremenom ostamostalili Slovaci i formirali svoju crkvu. Ova druga proslava proslavljena je svečanim bogoslužjem u Novosadskoj evangeličkoj crkvi. Propovijedao je Peter Mihoč, biskup istočnog distrikta Evangeličke crkve u Slovačkoj.

Na oba bogoslužja liturgiju su vodili biskupi iz Češke, Slovačke (odakle su došla sva trojica biskupa), Slovenije, Slovačke Synode Zion iz SAD-a, te domaći biskup Jaroslav Javornik koji je na obje proslave, osim pozdravljanja gostiju, govorio i o povijesti i važnosti ovih događaja za crkvu. Na ovoj drugoj proslavi prisustvovali su brojni državni zvaničnici, predstavnici Slovačke manjine, kao i predstavnici raznih udružena koja pomažu Slovacima u inozemstvu, te veleposlanik Slovačke republike. Posebno je važno spomenuti da su bili zastupljeni predstavnici valjda svih vjerskih zajednica, kao i ekumenski partneri, među kojima treba istaknuti predstavnike iz rimokatoličke crkve – Beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar i Srpske pravoslavne crkve – Patrijarh srpski Porfirije i episkop novosadski i bački, somborski i segedinski Irinej Bulović.

Zahvalni smo biskupu Javorniku što se odnosi između naše dvije crkve i nadalje njeguju i grade, te što smo imali priliku ovakvoj velikoj svečanosti nazočiti.