Već je tradicija da u Kutinskoj zajednici organiziramo program povodom Dana Žena. U pripremama sudjeluju žene iz zajednice, ali i muškarci nam pomognu. Pripreme su također jedan lijepi dio same proslave. Već se unaprijed radujemo kada možemo drugima pripremati i ponuditi jednu lijepu večer.

Ove godine za temu smo birale stih iz Mudrih Izreka: „Mudrost i žena sagrade sebi kuću, a ludost je raskopa vlastitim rukama.“ Govorile smo ove godine o važnosti zajedničkih trenutaka za stolom i koju ulogu žene imaju u pripremanju i okupljanju obitelji i prijatelja oko stola. A čuli smo i o blagoslovima koje možemo primiti kada Isus sjedi s nama za stolom. To je takozvani princip stola.

Možemo reći da je i Isus imao takozvani princip stola. Jako često je susreo ljude za stolom. To mu je bio prirodan način da se druži s ljudima, razgovara s njima, sluša i uči. Ali istovremeno podijeliti obrok u nečijoj kući je i vrlo intiman susret.

Isus je sjedio za stolom često sa svojim učenicima, svojim najbližima. Ali on je sjedio i za stolom sa svojim neprijateljima, protivnicima. Njemu ni jedan stol nije bio za zaobići, iako su mu drugi zamjerili kad se družio sa onima koji su u očima drugih bili otpadnici i najveći grješnici. Isus je rekao da je on došao upravo radi onih koji nisu baš uspjeli u svom životu.

Svaki put kad je Isus sjeo za stolo dogodilo se nešto. Mi čitamo u  Bibliji kako su mnogi u njemu prepoznali Boga baš u tim trenucima. Drugi su ga prihvatili a drugi opet odbili. Mnogo puta domaćini ili gosti nisu više bili isti nakon ručka sa Isusom. Npr. carinik Zakej je za stolom priznao Isusu svoja kriva djela i obećao je dati pola svog imanja siromasima. A onima koje je prevario obećao je vratiti četverostruko. Isus još potvrđuje ovaj događaj sa riječima: „Danas je došlo spasenje u ovoj kući.“ Lk 19

U programu smo ove godine imali glazbe, učenje, večeru i druženje – hranu za dušu i tijelo. Na kraju je svaka žena mogla ponijeti doma još mali poklon za uspomenu: mali kit za brigu o sebi. Dodali smo u poklon i ručne radove radionice te riječi pjesme blagoslov, koji smo među ostalim pjesmama čuli na programu.

”Nek te Gospod blagoslovi

licem svojim obasja i nek čuva te

Pogled svoj nek na te svrati

i da ti mir. Amen

Nek te milost Božja prati

i tvoj dom i tvoju djecu

kroz sva tvoja pokoljenja

i svu djecu tvoje djece

Njegov Duh nek ide s tobom

i pred tobom i uz tebe

oko tebe i u tebi

On je s tobom, On je s tobom

Svako jutro, svaku večer

kada ideš, kad se vraćaš

Kada plačeš i kad kličeš

On te ljubi, On te ljubi“

(Chris Brown, Cody Carnes, Kari Jobe, Steven Furck)