Ove 10. nedjelje nakon Trojstva pozvani smo promišljati što nas kao Crkvu povezuje s izraelskim narodom. U čitanju iz Evanđelja po Marku 12, 28 – 34 se podsjećamo na razgovor Isusa s pismoznancem, koji Isusa oslovljava – rabbi (židovski vjerski učitelj), o najvećoj zapovijedi u judaizmu – Čuj, Izraele!

Ova nedjelja se može obilježavati na dva različita načina: kao dan pokajanja (s ljubičastom liturgijskom bojom) – dan sjećanja na uništenje Hrama u Jeruzalemu ili kao dan razmišljanja o vezi između Crkve i Izraela (sa zelenom liturgijskom bojom).

U svakom slučaju, 10. nedjelja nakon Trojstva bi danas trebala služiti povećavanju razumijevanja židovske vjere i produbljivanju odnosa između judaizma i kršćanstva.

Milostivi Bože, zauvijek si povezao svoje ime sa židovskim narodom koji nikada nije odustao od tvoje vjernosti. Mi u Crkvi tek polako počinjemo shvaćati da pripadamo Izraelu i da živimo zajedno isključivo po Tvojoj milosti. Produbi naše međusobno razumijevanje uz poštivanje naših različitih tradicija. To tražimo po Isusu Kristu, našem Spasitelju i Gospodinu. Amen.

Pobožnost je pripremljena u Evangeličkoj crkvenoj općini Rijeka.