Dana 31. svibnja i 1. lipnja 2021. održana je godišnja skupština ove organizacije na kojoj je bila zastupljena i Evangelička crkva u Republici Hrvatskoj.

Konferencija Europskih crkava na svojoj je Generalnoj skupštini 1997. godine dala potporu za osnivanje Europske kršćanske ekološke mreže (ECEN) koja od tada djeluje na način da zagovara i zastupa težnje za očuvanjem prirode i prirodnih izvora energije među crkvama.

Dana 31. svibnja i 1. lipnja 2021. je održana godišnja skupština ove organizacije na kojoj je bila zastupljena i Evangelička crkva u Republici Hrvatskoj. Skupština pod radnim nazivom “Usklađeni sa stvorenjem: Poziv na žurno djelovanje u području klime i bioraznolikosti” je održana putem online platforme.

Osim uvodnih i zaključnih pobožnosti, bavili smo se sljedećim pitanjima i temama:

Događaju li se klimatske promjene i predstavlja li održiva budućnost posebnu teološku zabrinutost?

Crkve i Europski zeleni plan

Djelovanje crkvi i predanost odgovoru na klimatske promjene

Klimatska pravda – zabrinutost ekumenske mladeži

Izazovi pred nama

Generalni tajnik Konferencije Europskih crkava Dr. Jørgen Skov Sørensen u svom je pozdravnom govoru podsjetio sudionike na treći ekumenski skup koji je održan 2007. god. u Sibiu, Rumunjska (Hermannstadt) na kojemu je naglašeno da se treba pridržavati tzv. ‘Zelene agende’ koja brigu o okolišu čini glavnim prioritetom za crkve.

Na skupštini su održane i panel diskusije s Andy Atkinsom iz ‘A Roch’ – a Velika Britanija; Svenom Giegoldom, članom Europskog parlamenta iz Njemačke; Andrasom Huszarom iz Centra za zelenu politiku Mađarske i Zelie Peppiette iz Europske komisije.

ECEN služi kao platforma za suradnju među crkvama u odgovoru na ekološke izazove i zaštitu stvorenja. Na skupštini i u sklopu ove organizacije promiču se mnoge dobre ideje i smjerovi koji dijele vrijednosti i Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj, te su nam kao takvi zasigurno prihvatljivi. Naša Crkva treba djelovati na promicanju i razvijanju ekološke svijesti te usmjeravanju djelovanja naših crkvenih općina prema očuvanju prirode i okoliša.

Svetlana Vojnić Feldy