Danas je započeo Molitveni tjedan za jedinstvo kršćana koji se tradicionalno održava od 18. – 25. siječnja i u kojemu naša Crkva sudjelovanjem pastora, pastorica i vjernika naših crkvenih općina u gradovima i selima u kojima žive i djeluju, svake godine svjedoči svoju spremnost i otvorenost za ekumenski dijalog.

“Raditi na kršćanskom jedinstvu znači biti utemeljen u vlastiti identitet i stoga biti otvoren za mišljenja drugih ljudi. Ovo nije samo slogan za Molitveni tjedan za jedinstvo kršćana, već je to prije način života sestara ekumenske zajednice u Grandchampu, Švicarska koje su pripremile molitve i razmišljanja za ovogodišnji događaj.” – za više o ovoj zajednici monahinja i kako su nastali materijali koje su pripremile možete pročitati na engleskom i njemačkom jeziku na stranici Luteranskog svjetskog saveza – https://www.lutheranworld.org/news/christian-unity-way-life-grandchamp-sisters

Ovogodišnja odabrana tema “Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda” temelji se na Ivanovom evandelju (usp. Iv 15, 1 – 17) i podudarna je pozivu zajednice u Grandchampu na molitvu, pomirenje i jedinstvo u crkvi i u ljudskoj obitelji.

Pripremljeni molitveni priručnik kojega je u prijevodu na hrvatski jezik izdala Kršćanska sadašnjost i Vijeće hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog možete preuzeti u poveznici.

U ovome priručniku možete pronaći kako je zamišljeno njegovo korištenje, biblijske tekstove koji pozivaju na molitve i promišljanja koje će kršćanske crkve koristiti u organiziranju molitvenih susreta i kratki pregled povijesnih događaja u razvoju Molitvene osmine za jedinstvo kršćana.