Katarinski sajam je tradicionalni sajam obrtnika koji se prvi put u Brodu na Savi održao davne 1769. godine. Sajamska tradicija obnovljena je 1996. Ovo je bio i ostao jedan od značajnijih, godišnjih sajmova na ovom i širem području.

„Estera“ – udruga žena pri Evangeličkoj crkvenoj općini Slavonski Brod sudjeluje na sajmu kao izlagač dulji niz godina. Jedan od motiva je prodaja rukotvorina izrađenih na tjednom okupljanju žena u župnom dvoru, ali i reprezentacija evangeličke zajednice u Slavonskom Brodu, te sudjelovanje u javnom i kulturnom životu grada.

Izlažemo brojne rukotvorine kao npr.; štrikane, vunene vestice i čarape, oslikane šalice, boce i staklenke, svijećnjake od različitih materijala, vezene slike sa sakralnim motivima po uzoru na zlatovez, prigodne adventske vijence i ukrase za bor, čestitke za razne prigode,…

Cilj udruge je okupiti žene na druženju, stvoriti jednu ugodnu i prijateljsku atmosferu, pomoći jedna drugoj, pružiti utjehu i razumijevanje.

Sav novac od prodaje služi za kupnju novih materijala za daljnji rad i za humanitarnu svrhu, npr. posjete bolesnima, pomoć potrebitima, pastoralne posjete…

Zajednička misao nam je zahvala Bogu na zajedničkom druženju i na darovima kojima nas je obdario te mogućnosti da ih kroz ugodnu aktivnost, možemo iskoristiti na radost i nama i drugima.