U prostorijama Crkvene općine Osijek u subotu, 30.11.2019. održano je adventsko druženje za članove crkvene općine i radionica za djecu i mlade.

U sklopu druženja članovi Crkvene općine Osijek podsjetili su se i razgovarali o običajima i tradicijama Evangeličke Crkve tijekom adventskog doba crkvene godine. Nakon molitve vjernici smo zajedno pjevali adventske pjesme, a zatim se družili uz kavu, čaj i kekse.

Kao kršćani, mi koristimo simbole kako bismo vidljivo izrazili temeljne izraze naše vjere koji nam služe kao podsjetnici u hodočašću našega života u Kristu. Upravo jedan takav snažan simbol je adventski vijenac. Koncept adventskog vijenca je nastao među njemačkim luteranima u 16. st, no trebat će još tri stoljeća da nastane njegov konačni oblik koji nam je danas dobro poznat. Prvi suvremeni adventski vijenac izradio je 1839. u Hamburgu evangelički pastor Johann Hinrich Wichern (1808 -1881). Izvorni simbolizam adventskog vijenca je rast svjetlosti kroz rast očekivanja rođenja Isusa Krista i njegova povratka u slavi na kraju vremena.

Upoznali smo se s poviješću nastanka adventskog vijenca, bojama svijeća u različitim geografskim i konfesionalnim tradicijama, nazivima svake od 4 svijeće i simbolikom koja je uz svaku od njih vezana.

Adventski vijenac nije primarni liturgijski simbol Isusova prisustva među nama kao što su to krstionica, oltar i propovjedaonica, ali on nosi snažnu poruku o značenju adventskog liturgijskog vremena i zaslužuje vidljivo mjesto u našim crkvama i domovima.

Tijekom druženja održana je i radionica u kojoj su djeca izrađivali božićne čestitke koje ćemo poslati poštom vjernicima naših drugih crkvenih općina u Hrvatskoj, te vjernicima sestrinskih i partnerskih crkvenih općina u inozemstvu.

Mnogo je običaja i bogatstva tradicije tijekom adventskog razdoblja kojima se pripremamo za dolazak Isusa, Betlehemskog Djetešca. Kada u nedjeljama koje slijede vidite oltar zaodjeven u ljubičasto ruho i adventski vijenac, neka Vas prisjete na Vašeg Kralja koji nam je donio život i spasenje i dajmo zahvalu Bogu za ovu našu vjeru koju ispovjedamo, a koju je On dao svome narodu koji je u tmini hodio da ga obasja svojom svjetlošću.