Luteranski svjetski savez (LSS) održao je svoju trinaestu skupštinu u Poljskom gradu Krakovu. Skupština je bila u poslovnom centru ICE od 13. do 19. rujna uz prisustvo više od tisuću osoba iz evangeličkih crkava širom svijeta.

 

S obzirom da LSS broji više od 77 milijuna evangelika iz 145 crkava (odnosno 99 države) glasačko pravo imalo je 327 delegata. Evangelička Crkva u Republici Hrvatskoj po broju članova ima pravo na jednog delegata te je delegirana bila autorica ovog članka. Skupštini su prisustvovali članovi vijeća koje je na ovoj skupštini raspušteno, kao i članovi novog vijeća koje je posljednjeg dana bilo postavljeno u službu, te tijekom skupštine nisu imali pravo glasa. Crkve su imale mogućnost dovesti svoje promatrače, asistente, savjetnike, koji su bili bez glasačkog prava i imali su svoja posebna mjesta u sali.

 

 

Tema skupštine je bila „Jedno tijelo, jedan Duh, jedna nada“, koja svoj temelj ima u Poslanici apostola Pavla Efežanima 4,4. Tri dana skupštine razrađivala se ova tema najprije na panel raspravama gdje je uvijek bio jedan ključni govornik. Ključni govornik cijelog skupa bio je Prof. PhDr. Tomaš Halik, rimokatolički teolog iz Češke, a govornici na temu Dr. Benny Sinaga profesorica Novog zavjeta iz Batak kršćanske protestantske crkve Indonezije, Dr. Bruk Ayele sa Mekane Yesus fakulteta iz Etiopije i Dr. Antje Jackelen, nadbiskupica u miru iz Švedske crkve i profesorica sistematske teologije. Nakon svake panel rasprave, delegati su bili podijeljeni u takozvane „village“ grupe, gdje se tema još dodatno razrađivala kako bi se na kraju kreirala poruka cijeloga skupa.

Radni dio skupštine sastojao se od dvanaest sjednica. Na njima smo čuli i glasali za izvještaj o radu ureda generalne tajnice Dr. Anne Burghardt, izvještaj o radu predsjednika Dr. Panti Filibus Muse, financijski izvještaj, izvještaj o radu s mladima, sa ženama i sa muškarcima i izvještaje svih ostalih odbora LSS-a. Budući da je svaka skupština LSS-a biračka, izabrani su novi delegati vijeća i novi predsjednik LSS-a. Skupština je dala četiri izjave i donijela je sedamnaest rezolucija.

Za predsjednika LSS-a izabran je Henrik Stubkjaer, jedan od biskupa u Danskoj. S obzirom da centralno-istočni dio Europe, kojemu pripada i naša crkva (a broji 17 crkava) ima pravo na pet delegata u vijeće, naš dio će predstavljati kao vice-predsjednik Dr. Tamas Fabiny, predsjedavajući biskup iz Mađarske, a u svojstvu predstavnika iz našeg regiona su Dr. Olga Navratilova iz Češke, Milita Poškiene iz Litvanije, Dr. Jerzy Sojka iz Poljske i kao predstavnik za mlade Martin Jan Javornik iz Srbije.

 

Za vrijeme boravka u Poljskoj delegati su posjetili koncentracijski logor Auschwitz Birkenau, gdje je ubijeno oko 1,1 milijuna ljudi, od kojih oko 90% Židova. Posjeta ovom mjestu dala je poticaja za dugu diskusiju na temu skupštine a ključni govornik nakon posjeta logoru bio je preživjeli logoraš Marian Tursky.

Svaki dan je započet i završen bogoslužjem i biblijskim satom, koje je kroz pjesme odavalo melos regiona iz kojeg potiče propovjednik. S obzirom da je tijekom skupštine jedan dan bila nedjelja, delegati su imali mogućnost organizirano otići na bogoslužje u crkvene općine u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj.

Okupljene na skupštini su pozdravili ekumenski i drugi partneri LSS-a: generalni tajnik Konferencije Europskih crkava, generalni tajnik Svjetske zajednice reformiranih crkava, predstavnik UN-ovog odjela za migracije, predstavnik ACT Alliance, predstavnik Globalnog kršćanskog foruma, predstavnik Konferencije protestantskih crkava Europe, predstavnik Pentekosnog svjetskog udruženja, predstavnik metodista te predstavnik anglikanaca. Pravoslavnu crkvu predstavljao je Mitropolit Kyril iz Ekumenskog patrijarhata a rimokatoličku crkvu Kardinal Kurt Koch iz Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana. Učestvovanje na skupštini LSS-a je posebno iskustvo za svakog evangeličkog svećenika koji dobije takvu priliku.

U govoru odlazećeg predsjednika LSS-a, Nigerijskog nadbiskupa Dr. Muse Panti Filibusa, posebno inspirira poziv „raditi na jedinstvu crkve svako u svojoj zemlji i čuvati jedinstvo i mir unutar naših zajednica kao jedno tijelo“.

PhDr. Svetlana Vojnić Feldi   

Slike preuzete s www.lutheranworld.org

LSS-ove skupštine održane su:

1. 1947. – Lund – Švedska – Europa

2. 1952. – Hanover –  Njemačka – Europa

3. 1957. – Mineapolis – Minesota – Sjeverna Amerika

4. 1963. – Helsinki – Finska – Europa

5. 1970. – Evian – Francuska – Europa

6. 1977. – Dar es Salaam – Tanzanija – Afrika

7. 1984. – Budimpešta – Mađarska – Europa

8. 1990. – Kuritiba – Brazil – Južna Amerika

9. 1997. – Hong Kong – Kina – Azija

10. 2003. – Winnipeg – Kanada – Sjeverna Amerika

11. 2010. – Štutgart – Njemačka – Europa

12. 2017. – Windhoek – Namibija – Afrika

13. 2023. – Krakov – Poljska – Europa