Evangelička crkva u Hrvatskoj sada već tradicionalno koncem svibnja ili početkom lipnja organizira Biblijski kamp u Crikvenici. Ove godine je održan od 22. do 26. svibnja.

Na Biblijskom kampu su sudjelovali vjernici iz crkvenih općina Evangeličke crkve u Hrvatskoj i Slovačke evangeličke a.v. crkve u Srbiji. Prvoga dana kampa pozdravnu riječ i nagovor je održao mag. Branko Berić, biskup Evangeličke crkve u Hrvatskoj.

Jutarnje i večernje pobožnosti su vodili Davorka Horvat, župnica Crkvene općine Legrad, dr. Svetlana Vojnić Feldy, župnica Crkvene općine Soljani i dr. Samir Vrabec, đakon Crkvene općine Osijek.

Posebni gost predavač na ovogodišnjem Biblijskom kampu je bio mag. Ivan Eľko, generalni biskup Evangeličke crkve a.v. u Slovačkoj.

U utorak, 23. svibnja je biskup Eľko održao predavanje na tekst iz Knjige Postanka 1, 1-31 u kojemu je promišljao temu stvaranja svijeta kao poruku za život, a ne kao vjersku informaciju. Provodeći slušatelje kroz povijest izraelskog naroda biskup Eľko je naglasio da u judaizmu tijekom i nakon povratka iz babilonskog ropstva pitanje “otkuda je nastao svijet” nije bilo najvažnije pitanje. Od središnjeg značaja je bila zadivljenost i zapanjenost Božjom stvarateljskom moći. Biblija je vjerski tekst, a ne udžbenik fizike, kemije, astrofizike, geologije…Tijekom predavanja biskup Eľko je pred slušatelje postavio niz pitanja poput: je li Bog osoba ili samo “nešto”, “sila”, energija, “slijepa sudbina”? Postoji li ikakva veza između Boga i mene, mog postojanja? Je li moguć odnos s Njim i ima li taj odnos smisla? Ima li Bog ikakvih zahtjeva od mene? Imaju li moralni karakter? Razmišlja li Bog uopće moralno, u granicama “dobra i zla”, “istine i laži”? Mogu li ja imati ikakva očekivanja od Njega?

Biskup Eľko svoje izlaganje je zaključio porukom da za kršćanina izvještaj o stvaranju svijeta nosi poruku da Bog ljubi svoje stvorenje (1 Iv 4, 16) i da pred nas stavlja moralne zahtjeve jer je i on moralna Osoba (1 Iv 1, 5). Bog je svoju naklonost prema čovječanstvu pokazao utjelovljenjem u Isusu Kristu, ‘Riječi koja je postala tijelom’ (Iv 1, 14) čime smo i mi postali djecom Božjom (1 Iv 3, 1-2), a po Njegovom obećanju i zajedničari božanske naravi (2 Pt 1, 4). U srijedu, 24. svibnja biskup Eľko je održao nagovor o značaju Biblije u životu evangelika.

U četvrtak, 25. svibnja gost predavač je bio dr. sc. Enoh Šeba, docent na Sveučilišnom centru za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik Sveučilišta u Zagrebu. Docent Šeba je održao predavanje o propovijedanju pod nazivom “Tko to tamo sluša?” nakon kojega je proveden rad u grupama i povedena živa i zanimljiva diskusija. Docent Šeba je istaknuo kako je propovijedanje dvostrani proces: obje strane unose puno toga u svaku propovijed. I propovjednici i slušatelji investiraju nešto svoje, nešto što im je vrijedno. Svećenici koji iz nedjelje u nedjelju trebaju pripremiti propovijed koja će pomoći vjernicima da rastu u vjeri, da budu ohrabreni za svakodnevni život u svijetu, koja treba dati smjer i vratiti na pravi put. Vjernici koji dolaze jer vjeruju da će čuti nešto vrijedno, nešto što će ih osvježiti, utješiti, izazvati…

Iako to možda ne izgleda uvijek tako, i jednima i drugima je stalo. I propovjednici i slušatelji imaju svoj doživljaj propovijedi – propovjednik je nešto htio prenijeti, a slušatelji su to razumjeli na neki svoj način – ali to dvoje gotovo nikad ne bude uspoređeno.

Dakako, moguće je da vjernici često misle da svećenici ne bi bili spremni čuti njihove kritike. Svećenici su često u mraku neznanja o tome kako vjernici zapravo doživljaju propovijedi, pa će možda na kraju biti sretni ako im netko pomogne u orijentaciji. Naravno, konkretni oblici poboljšanja obostrane komunikacije razlikovat će se od okolnosti pojedine zajednice, a za neke od njih će biti potrebno i vrijeme prije nego što postanu realistični.

Posljednjeg dana kampa u petak, 26. svibnja je održano bogoslužje s Večerom Gospodnjom kojega je služila dr. Svetlana Vojnić Feldy.