Evangelička crkva u Hrvatskoj je i ove godine sudjelovala u Molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana koja se u Hrvatskoj i većini europskih zemalja održava svake godine od 18. do 25. siječnja.

U Evangeličkoj, Rimokatoličkoj i Anglikanskoj crkvi se 25. siječnja slavi spomendan Obraćenja apostola Pavla.

Građu za ovogodišnju svjetsku Molitvenu osminu priredilo je Vijeće crkava Minnesote u Sjedinjenim američkim državama (https://cdn-ika.hkm.hr/2023/01/Molitvena-osmina-za-jedinstvo-kr%C5%A1%C4%87ana-2023.pdf).

Za glavnu temu Osmine 2023. Vijeće je izabralo sedamnaesti redak prvog poglavlja knjige proroka Izaije koji poručuje: »Učite se dobrim djelima: pravdi težite« (Iz 1, 17).

Evangelička crkva u Hrvatskoj sudjelovanjem u Molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana svjedoči svoju predanost za napredovanjem na putu prema vidljivom jedinstvu Crkve.  

I ove godine je sudjelovanjem i domaćinstvom u ekumenskim susretima tijekom Molitvene osmine naša Crkva iskazala otvorenost i spremnost za hod prema zajedništvu s drugim kršćanskim konfesijama.

Branko Berić, biskup Evangeličke crkve u Hrvatskoj i Seija Uimonen, pastorica u miru Crkvene općine Kutina su sudjelovali na Središnjem slavlju ekumenskog hoda Molitvene osmine za jedinstvo kršćana održanom u subotu, 21. siječnja u bazilici sv. Kvirina u Sisku.

Pastorica Uimonen je poručila kako je iskreno zahvalna na svakom ekumenskom susretu jer se tada najbolje vidi da svi imaju istu čežnju, a to je istinski upoznati Krista i jedni druge. Osvrnuvši se na zajedničku crtu, ljubav prema Kristu i bližnjemu, rekla je kako je to moguće ostvariti jedino potpunom otvorenošću i predanjem.

Foto: Sisačka biskupija

Biskup Berić je, zahvalivši na ovom susretu, poručio da „kao kršćani pripadamo jednom Kristovom tijelu, Božjem narodu, ali i određenoj zajednici uključujući i denominacijsku pripadnost“. Ustvrdio je kako je ekumenski dijalog između luterana i katolika jedna od priča o uspjehu ekumenizma te, iako se možda čini da se stvari ne odvijaju brzo, posebno po pitanju zajedništva, jasno je da prije stotinu godina nitko nije mogao ni zamisliti ono što je danas stvarnost.

Foto: Sisačka biskupija

Biskup Berić je sudjelovao i u Središnjem ekumenskom molitvenom slavlju održanom u Zagrebu u nedjelju, 22. siječnja u bogoslužnom prostoru pored župne crkve u Remetama.

Foto: Informativna katolička agencija

Samir Vrabec, đakon Crkvene općine Osijek je zajedno s vjernicima sudjelovao u ekumenskom hodu tijekom Molitvene osmine za jedinstvo kršćana koji se u Osijeku odvijao u Reformiranoj kršćanskoj kalvinskoj crkvi, Crkvenoj općini Osijek – Retfala (18. siječnja); Katoličkoj laičkoj zajednici “MiR” (20. siječnja); Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice (24. siječnja) i Katoličkoj crkvi, Crkvi sv. Ćirila i Metoda (25. siječnja).

Foto: Nevenka Špoljarić

Prilikom sudjelovanja u Središnjem ekumenskom bogoslužju Molitvene osmine za jedinstvo kršćana održanom u nedjelju, 22. siječnja u kapucinskoj crkvi Sv. Jakova u Osijeku đakon Vrabec je istaknuo: “Nema sumnje da je pravednost jedna od ključnih biblijskih riječi. Ovo je od središnje važnosti i za današnje rasprave o socijalnoj pravdi. Jer ova ključna riječ – pravednost – ne ostaje bez obrisa, kao nešto neodređeno i apstraktno, već je ispunjena sadržajem… Zato je dobro da se u javnim izjavama crkava, osim solidarnosti, fokusira i na pravdu kao cilj uspješnog suživota u društvu. Stoga je dobro da se osnovni društveni konsenzus koji se traži u ovim izjavama temelji na zalaganju za slabije. Zato je dobro da naše crkve i njihove karitativne organizacije (Caritas, Diakonija…) budu javni zagovornici socijalne pravde.

Foto: Nevenka Špoljarić

U ponedjeljak, 23. siječnja je u Crkvenoj općini Osijek održano ekumensko bogoslužje koje je predvodio đakon Vrabec, a u kojemu su uz domaće vjernike sudjelovali predstavnici i vjernici kršćanskih konfesija između kojih i članovi katoličkih udruga Veronikin rubac i Udruge katoličkih intelektualaca, te Svjetskog molitvenog dana.

Foto: Nevenka Špoljarić

U katedrali sv. Vida u Rijeci u srijedu, 25. siječnja u ekumenskom slavlju Molitvene osmine za jedinstvo kršćana je sudjelovala Melanie Ivančević, đakonica Crkvene općine Rijeka.

Foto: S. Drechsler

Svi smo gladni pravde u bilo kojem smislu te riječi, gladni smo oproštenja, ljubavi, zajedništva i susreta, razumijevanja, i ostat ćemo gladni dok god se ne učimo dobrim djelima. Kad dovoljno dugo hodimo tim putom i živimo na taj način, to je već navika, promijenjena narav, obraćenje koje se dogodilo zbog milosti Božje. Neka djela ljubavi, angažiranost oko onih kojima je pomoć potrebna budu naša ekumena – i budimo zahvalni što možemo tako živjeti“, poručila je među ostalim đakonica Ivančević u propovijedi koju je održala na ekumenskom molitvenom susretu u katedrali sv. Vida.