Na sam Dan Reformacije 31. listopada je u Kutinskoj Evangeličkoj crkvi bila organizirano predstavljanje knjige ‘Dar s neba’. Predstavljanje ovakve knjige, koja je namijenjena za osobnu svakodnevnu duhovnu njegu, je prigodan način obilježavanja 505. godišnjice Reformacije“, rekla je župnica crkvene općine Kutina Elina Braz de Almeida u uvodnim riječima.
U Kutinskoj crkvi su se na večer Dana Reformacije okupili s vjernicima autor knjige Pekka Tyni, koji je ovaj put došao u posjet u Evangeličku Crkvu u Republici Hrvatskoj sa suprugom Outi, te mnogi koji su sudjelovali na ovom zajedničkom projektu. Prisutni su bili prevoditelji Jarmila Janos, vjernica iz crkvene općine Osijek, svećenik u miru Matti Korpiaho i supruga Tuula Korpiaho te svećenica u miru Seija Uimonen, koja je i vodila veći dio programa. Prisutan je bio i grafički dizajner Srećko Kovačević. Veleposlanik Finske Kalle Kankaanpää je sudjelovao na program jer je knjiga ‘Dar s Neba’ bila zajednički projekt Finaca i Hrvata. U svom pozdravnom govoru je veleposlanik Kankaanpää pohvalio rad i doprinos Evangeličke Crkve društvu tijekom svog postojanja u Hrvatskoj, a posebice danas rad crkvene općine Kutina i Osijek. Đakon crkvene općine Osijek Samir Vrabec je također pozdravio nazočne i svećenik u miru Matti Korpiaho je vodio završnu riječ i molitvu. Studentica teologije iz lokalne zajednice Petra Majstorović je služila kao prevoditeljica tijekom programa.

Pohvaljena je bila i Finska misijska organizacija Sanansaattajat, koja je financirala cijeli projekt. Ali, kako je i sam autor knjige Pekka Tyni rekao prije svega trebamo pohvaliti Boga. „Ova knjiga je nastala od njegove milosti.“

Pekka Tyni je nazočnima govorio kako je nastala knjiga i kako je uopće došlo do ideje da se knjiga prevede na hrvatski: 

„U knjizi proroka Izaije u 55 poglavlju Bog govori o svojoj riječi ovako: “ne vraća se k meni prazna dok nije izvršila što sam htio, i ispunila za što sam je poslao”.

Imao sam povjerenja u ovaj biblijski redak kad sam oko prije sedam godina počeo slati svojim prijateljima svako jutro kratke poruke, najprije dvojici, zatim četvorici i zatim još više. U poruci sam napisao redak iz Biblije i kratki pozdrav za dotični dan.

Malo po malo se poruke produljile na kratka tumačenja o Biblijskom retku. Više puta kad sam mislio prestati sjećao sam Isusove riječi Petru: „Nahrani moje ovčice“, i opet sam nastavio. U toku oko pet godina se skupilo preko tisuća poruka. I primatelja je bilo dnevno već oko 150 . Dva kruha je bilo i bit će dovoljno mnogima kad ih Isus blagoslovi.

Prije tri godine sam bio u posjetu s grupom članova iz Crkvene općine Hyvinkää u Osijeku i ovdje u Kutini. Pitao sam tada Elinu, jel bi imali potrebe ovdje u Hrvatskoj za takvom knjigom. I ona je rekla da bi bilo dobro.

Molio sam se i razmišljao o tome i razgovarao s dragim prijateljima, Seijom, Tuulom i Mattijem. Zajedno smo se molili i krenuli s prijevodom. Tu u Hrvatskoj im je Jarmila pomagala u jeziku. Knjiga je sada gotova. I to je samo Božja velika milost.“

U Evangeličkoj tradiciji glazba ima važnu ulogu. Između govora, molitva i pozdrava su svirači i pjevači iz lokalne zajednice Juliana i Filip Škarica, Alan i Ester Aguiar i Chris Lopes vodili zajedničke pjesme. Jednu pjesmu su pripremili i na finskom jeziku.

Program je završio zajedničkom druženjem oko stola u prostorijama crkve. Lokalni vjernici su pripremili darove stola. Svi su mogli dobiti svoj primjerak knjige i razgovarati još s autorom

Govor autora u cijelosti

U knjizi proroka Izaije u 55 poglavlju Bog govori o svojoj riječi ovako: “ne vraća se k meni prazna dok nije izvršila što sam htio, i ispunila za što sam je poslao”.

Imao sam povjerenja u ovaj biblijski redak kad sam oko prije sedam godina počeo poslati svojim prijateljima svako jutro kratke poruke, najprije dvojici, zatim četvorici i zatim još više. U poruku sam napisao redak iz Biblije i kratki pozdrav za dotični dan.

Malo po malo se poruke produljile na kratka tumačenja o Biblijskom retku. Više puta kas sam mislio prestati sjećao sam Isusove riječi Petru: Nahrani moje ovčice, i opet sam nastavio. U toku oko pet godina ih je skupilo preko tisuća poruka. I primatelja je bilo dnevno već oko 150 . Dva kruha je bilo i biti će dovoljno mnogima kad ih Isus blagoslovi.

Prije tri godine sam bio u posjetu s grupom članova iz Crkvene općine Hyvinkää u Osijeku i ovdje u Kutini. Pitao sam tada od Eline, da li bi imali potrebe ovdje u Hrvatskoj za takvu knjigu. I ona je rekla da bi bilo dobro.

Molio sam se i razmišljao o tome i razgovarala s dragim prijateljima, Seijom, Tuulom i Mattijem. Zajedno smo se molili i krenuli s prijevodom. Tu u Hrvatskoj im je Jarmila pomagala u jeziku. Knjiga je sada gotova. I to je samo Božja velika milost.

Ovom prilikom želim se zahvaliti svima koji su omogućili ovu knjigu. Posebno se zahvaljujem Srečko Kovačevića za pomoć te Misiji Sansaattajat i Elini. I prije svega Bogu, jer slava pripada jedino njemu. Soli Deo gloria!

Moja draga prijateljica je ljetos navršila 90 godina. Svi su nju pohvalili jer je vjerno služila Bogu. Ona je na kraju svog nagovora rekla: Nemojte mene pohvaliti, pohvalite Isusa, jer sve je bilo i jest po milosti Božjoj.

Ovo je dobra opomena nama. Tako lako želimo podizati sebe visoko. U stvarnosti smo svi nezaslužni sluge kako je Isus govorio. Što god činimo u Božjem kraljevstvu je samo po milosti. Što god i imamo je Božji dar nama. Ne smijemo uzeti čast o tome što je Božje, nego se zahvaliti i slaviti njega na svemu. 

Prije svega na spasenju, koje je Bog po Isusu nama pripremio. Samo milost, samo vjera samo po Isusu Kristu, samo po svetim spisima.

Zato se čvrsto držimo u riječi Božjoj. Riječ Biblije je istinita i zato ona mora biti voditeljica našeg života a ne tako da mi vodimo Bibliju i tumačimo po našim mišljenjima. Bog daje milost poniznima ali se protivi oholima. Božja riječ je zrcalo po kojem trebamo usmjeriti svoj život.

Svaki od nas je već danas nešto jeo, inače ne bismo mogli biti ovdje. Treba nam energije za pokretanje našeg tijela. A svaki dan nam treba i duhovna hrana, jer to će nas približiti k Bogu. Biblijska riječ nas nahrani i odgaja da upoznajemo Božju volju.

Dar s neba-je samo mala  knjižica, ali njena riječ ima težinu. I zato je za svaki dan dobra duhovna hrana za doručak ili za večeru. A može se i preko dana jesti. Na korici se vidi polje sa žitom i nebo. Slika je od sela moga djetinjstva u Hyvinkaa. Inače ja sam sam sijao ovu pšenicu. Mi ljudi smo to žito, koje Nebeski Otac želi skupljati u svoje skladište.

I zemaljski i duhovni kruh su nama Božji darovi. Molimo se često: “Kruh naš svakidašnji daj nam danas.”

Nebo u slici nas opominje o nadi i sjaju, koji nas kršćane čekaju nakon ovog života kod Boga.

Na ovu sliku korice dobro odgovara redak iz psalma 36, 6: “Gospode, do neba je uzvišena tvoja milost, a tvoja vjernost do oblaka.”

Ako mi ne otvaramo kutiju hrane nema od toga nikakve koristi. Jednako o ovoj knjizi ima koristi samo ako nju otvorimo i čitamo. Ovako zadovoljimo svoju duhovnu glad.

Neka svemogući i milostivi Bog blagoslovi ovu knjigu da čini ono što namjerava učiniti među nama. Neka nam bude evanđelje o oproštenju grijeha pomoću ove knjige živo. Amen.