Ali pitaj zvijeri, i poučit će te; ptice nebeske pitaj, i razjasnit će ti. Pogledaj zemlju, pokazat će ti, i ribe će ti morske pripovjediti. Od stvorenja sviju, koje ne bi znalo da je sve to Božja ruka učinila?! U ruci mu leži život svakog bića i dah životvorni svakog ljudskog tijela.” – Job 12, 7-10

Uz ovogodišnje obilježavanja tjedna planeta Zemlje podsjećamo da je jedna od tri glavne podteme gesla “Oslobođeni Božjom Milošću” povodom obilježavanja 500 godina Reformacije u 2017. godini bila – ‘Stvorenje nije na prodaju’.

Donosimo kratki tekst Martina Koppa, protestantskog eko-teologa i glavnog uvodničara o temi ‘Stvorenje nije na prodaju’ na 12. Skupštini Luteranskog svjetskog saveza u Namibiji 2017. godine, koji na izvrstan, a ujedno sažet način prikazuje stav suvremene luteranske teologije o problemu zaštite okoliša i klimatskim promjenama:

“Ima li priroda cijenu? Činjenica je da je sve na prodaju: zemljište, otoci, minerali, voda, voće, povrće, drveće, ribe, ptice i životinje svih vrsta. Čini se da nema granice trgovanju. Priroda je u svojoj raznolikosti postala roba.

A oni koji su dovoljno bogati kupuju još više. Nakupljaju. Tražeći najnovije. Zanemarujući. Zamjenjujući. Od početka industrijske revolucije, sve više zemalja ulazi u naizgled beskrajni proces ekonomskog rasta i pretvara se u potrošačka društva u kojima se vjeruje da novac i imovina čine dobar život.

No priroda nam već podnosi račun. Tla se isušuju, a nasadi ne mogu rasti bez prihrane. Voda i zrak su zagađeni, a naše zdravlje trpi. Bioraznolikost se umanjuje i nalazimo se u predskozorje šestog velikog izumiranja vrsta. Klima se ubrzano mijenja i prijeti našim ekosustavima i društvima. Rječju, ušli smo u “Antropocen” ili “eru ljudskog bića” u kojem je naša vrsta postala glavni pokretač stanja prirode. A znamo da je kotač usmjeren u pogrešnom smjeru.

Došlo je vrijeme da ponovno otkrijemo značaj i utjecaj prvog dijela našeg Vjerovanja: našeg ispovijedanja Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje.

Mi ne posjedujemo zemlju i sve što je na njoj, već smo i sâmi stvorenje.

Mi nismo gospodari prirode, već Božja djeca kojoj je povjerena skrb o dobrobiti Božjeg stvorenja.

Mi ne možemo posjedovati i iskorištavati, već kultivirati i štititi.

Stoga prionimo radu! Potrebno je širiti teologiju, mijenjati načine življenja, crkvene općine i institucije zazelenjeti. Potrebno je poduzeti reformu naših srca, umova i činjenja. Jer ako priroda ima cijenu, stvorenje nema cijenu – nije na prodaju.”

Za one koji se žele podrobnije upoznati sa suvremenom luteranskom eko-teologijom (ali i ovo je samo kraći uvid) ovdje mogu preuzeti booklet (zbornik radova) Luteranskog svjetskog saveza ‘Creation—Not For Sale’ na engleskom jeziku – https://2017.lutheranworld.org/…/DTPW-2017_Booklet…